Keresés ebben a blogban

2024. január 15., hétfő

Škodával az egyetemnél, a régi szökőkút a Petőfi téren, Krisztus-trilógia, lebontott csónakázó... – a Ti képeiteken


Debrecen közelmúltjáról és jelenéről kaptunk újabb szuper fotókat Kedves Olvasóinktól. Ezekből válogatva, a Bolodár Éva által csatolt Egyetem téri jeleneten a nagyszülei és a Škodájuk szerepel. Bányai Sándor az Egyetemi templomot is lencsevégre kapta egy szokatlan perspektívából.

Az Egyetemi templom tükröződése a díszpark vízfoltjában. Fotó: © Bányai Sándor

Kerék Judit múltidéző fotója révén ismét kirándulhatunk a lebontott csónakázónál.

Gyerekek a hajdani csónakázónál. Fotó: © Kerék Judit

Íme még egy nagyerdei fotó, ezt Répás Zoltán töltötte fel a Debreceni Képeslapok oldalára.

A nagyerdei Tóth Árpád-emlékfal. Fotó: © Répás Zoltán

A következő felvételt pedig Dunka Gyuri osztotta meg az olvasóinkkal. Mint leírta, a fotón a híres sziki (debreceni) Noniuszok láthatók, a fogat nyeregből hajtva. A lovak elnevezése: balról jobbra, hátul – nyerges, rudas, lógós, elöl – láncos, gyeplős, ostorhegyes, hajszás-láncos.


Másik olvasónk, Jakab Anna ugyanakkor azt a korszakot idézte fel a mellékelt (sajnos már muzeális) képe segítségével, amikor a Petőfi téren még megvolt a szökőkút.

A régi Petőfi tér és a lebontott szökőkút. Fotó: © Jakab Anna

Bányai Sándor a Csokonai Színház belső teréről is csatolt felvételt, valamint az intézmény falán lévő szoborról, ami Csokonai Vitéz Mihályt ábrázolja. Madár Anikó színtén a teátrumot fotózta.

A Csokonai Színház belső tere és az intézmény Csokonai-szobra. Fotók: © Bányai Sándor

A felújított Csokonai Színház belső terei egy szép montázsban. Fotó: © Madár Anikó

Rácz Tibor a főtéri Kossuth-szoborról, továbbá a debreceni Nagytemplom egytornyú hasonmásáról, a nagybányai templomról is csatolt képeket. Ez utóbbi a cikk végén tekinthető meg. Előtte azonban még a debreceni Attila téri görögkatolikus főszékesegyház ikertestvére is látható Virányi Zsoltnak köszönhetően.

A főtéri Kossuth-szobor. Fotó: © Rácz Tibor

A debreceni Attila téri görögkatolikus főszékesegyház szepesjakabfalvi ikertestvére – Virányi Zsolt megosztásának köszönhetően

Krisztus-trilógia történetéről szóló cikkünk Facebook-megosztásához Csillag Lászlóné Erika posztolt fotót a Krisztis Pilátus előtt című Munkácsy-festményről, amit a Déri Múzeumban örökített meg.

A Krisztus Pilátus előtt című Munkácsy-festmény a Déri Múzeumban. Fotó: © Csillag Lászlóné Erika

Olvasóifotó-összeállításunk előző részei itt csodálhatók meg. Kedves Olvasóinkat pedig továbbra is arra buzdítjuk, hogy archív és friss képeiket, témajavaslataikat küldjék el nekünk közzététel céljából a dkepeslapok@gmail.com címre vagy a Facebook-oldalunk idővonalára!

A nagybányai templom. Fotó: © Rácz Tibor

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése