Keresés ebben a blogban

2024. január 1., hétfő

Bocskai-iskola, trónfosztás, merénylet a püspök ellen... – Debrecen történelmének kerek évfordulói 2024-ben

Az 1969. január 11-én átadott Bocskai-iskola. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Debrecenben a 2024-es új esztendőben is megannyi fontos történelmi esemény kerek évfordulójára emlékezünk. Január 7-én például immár 175 éve lesz annak, hogy Kossuth Lajos megérkezett a cívisvárosba, ahol aztán ő, a kormány és az Országgyűlés csaknem fél évig élt és dolgozott, s ennek egyik tetőpontja a Függetlenségi Nyilatkozat kiadása és a Habsburg-ház trónfosztása. A Méliusz-könyvtár remek gyűjteményéből mindezeken kívül az is megtudható, hogy 55 éve, 1969. január 11-én avatták fel a Dobozi lakótelepen a Munkácsy utcai Bocskai István Általános Iskolát.

Kossuth Lajos és a képviselők a Református Kollégium Oratóriumában, Gáborjáni Szabó Kálmán freskóján. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A januári hónap és a 2024-es év további, érdekesebbnél érdekesebb, fontosabbnál fontosabb történelmi eseményeit és személyeit összefogó krónika a könyvtárnak ebben a gyűjteményében olvasgatható. Boldog új évet kívánunk Mindenkinek!

A Debreceni Képeslapok című virágkocsi az 1999-es virágkarneválon. Képeslaprepró: Főnix Nkft.

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése