Keresés ebben a blogban

2024. január 4., csütörtök

120 éves a Dósa nádor téri Wolff-palota

Debrecen belvárosának egyik híres épülete a Dósa nádor tér 10. szám alatt áll, és Wolff-palotaként is ismert. Az épület 2024-ben már kereken 120 éves, s az 1904-es dátum a homlokzatán is olvasható.

A Dósa nádor téri Wolff-palota és előtte parkoló autók a terület átépítése előtt. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A szép ház kapcsán Papp József Podmaniczky-, Kós Károly- és Csokonai-díjas helytörténész korábban, a Haonon megjelent cikkemben felidézte, hogy a ház helyén előzőleg egy földszintes, kétlakásos épület állt, ahol a lakásokon kívül kocsma is volt.

A Dégenfeld téri kenyérpiac egy 1913-as képeslapon

A mai, új épületnek az 1910-es házjegyzék szerint három tulajdonosa volt: özvegy Szikszay Istvánné született Fazekas Juliánna, Szikszay István és Volf Jánosné született Szikszay Margit.

A Dósa nádor tér és a Wolff-palota az új sétálóövezet 2020-as átadásakor. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A ház az 1910-es házjegyzékben Csapó utca 7. szám alatti ingatlanként szerepel, mely a dokumentum szerint azonos volt a Bádogos utca 6. számmal, továbbá a Gróf Dégenfeld tér 10. számmal is.

A Dégenfeld tér kapcsán az is érdekes, hogy a területen igen hangulatos, nagy forgalmú és híres piac működött. Ott árulták a messze földön híres, hatalmas debreceni kenyereket is! 

A Wolff-palota 1976. augusztus 20-ra kialakított árkádjai a Csapó utcán. Fotó: HB Napló

A városrészt a „szocialista időkben” Tóthfalusi térnek nevezték. A Wolff-palotában mintegy 70 éve szerkesztőség és üzletek működnek, s egy időben a Csapó utca felől árkádjai is voltak a háznak.

Autóvásár a Tóthfalusi téren, 1976-ban. Fotó: Fortepan / Csőke József

DBKL

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése