Keresés ebben a blogban

2024. január 23., kedd

Egy lebombázott szép épületünk volt Debrecen kapujában: az Erzsébet utcai Bauhaus stílusú OTI-bérház


Debrecen megsemmisült értékéről, az 1944-ben lebombázott OTI-bérházról és a Petőfi tér környékéről küldött fotókat Kedves Olvasónk, Szegedi Péter. Mint jelezte, nagyon nehéz tájékozódni a régi képek alapján, hiszen összesen két épület maradt meg a mai Petőfi téren, és komplett tömbök tűntek el. Levélírónk így fogalmazott: „A Tér és forma című lapban találtam egy cikket az OTI-bérházról. Három lépcsőháza is volt, és valahol a Deák, Ersébet és Hunyadi utca között volt.”

Az OTI-bérház közelebbi képe. Archív fotó: Tér és forma című lap

Szegedi Péter úgy véli, hogy a bérház ott állt, ahol most a villamosforduló található. „Megpróbáltam összerakni, hol állhatott, ez jött ki. Csak a pirossal jelzett épületet nem tudom hová tenni. Most ott lehet az aluljáró belváros felé eső része. Én úgy tudtam, hogy ott földszintes házak álltak” – vallotta meg Szegedi Péter. Az ezt illusztráló montázsát az összeállítás végén tesszük közzé, addig pedig íme, további képek az OTI-bérházról. Nem mellesleg a négyemeletes, 52 lakásos bérház a Debrecen lexikon szerint 1938-ban épült Schmitterer Jenő és Sonntagh Pál tervei alapján.

Az OTI-bérház homlokzata a másik oldalon, valamint az egyik lépcsőháza. Archív fotók: Tér és forma című lap

Kérjük, hogy aki emlékszik az épületre, jelezze nekünk itt vagy a cikk Facebook-megosztásánál! Olvasóifotó-összeállításunk előző részei itt csodálhatók meg. Kedves Olvasóinkat továbbra is arra buzdítjuk, hogy archív és friss képeiket, témajavaslataikat küldjék el nekünk közzététel céljából a dkepeslapok@gmail.com címre vagy a Facebook-oldalunk idővonalára!

Az OTI-bérház jobb oldali homlokzata az első kép szerint. Archív fotó: Tér és forma című lap

Térképes hozzászólásában Horváth Attila leírta: „Az OTI bérház az Erzsébet utcán volt a Deák Ferenc utca és a Hunyadi utca között, hogy pontos legyek, a Hunyadi utca sarokig még volt egy telek. Az 1944. június 2-ai légitámadást még megúszta (egy fel nem robbant bomba több erkélyen is keresztültört, és az utolsóban állt meg). A harmadik amerikai légitámadás (1944.09.21) teljesen lerombolta. Néhány szeptember végi fényképfelvételen a bejárat lépcsőkorlátjáról lehet csak beazonosítani a teljesen romos épületet. A pontos helye a csatolt képen a fekete ovállal van jelölve.”

Az OTI-bérház egykori helye, ahogyan Horváth Attila bejelölte a korabeli térképen


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A mai utcaképben itt állhatott az OTI-bérház Szegedi Péter következtetése szerint.
Mai kép: Google. Archív fotó: Tér és forma című lap

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése