Keresés ebben a blogban

2024. január 1., hétfő

Ilyen lett Debrecen új tere a Sas utcai mélygarázsnál


Debrecenben ismét gyarapodik a belvárosi sétálóövezet, ezúttal a Kossuth utca és a Dósa nádor tér közötti, Sas utcai szakaszt építették át az ottani mélygarázs kialakítása miatt. Ezt a helyet látogattuk meg a kerítésbontás után, a hivatalos átadás előtt, 2024. január 1-jén.
Fotók: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

Új járófelületek és gyep a térré szélesített Sas utcában, 2024. január 1-jén. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A Mackós kút középre került, és Szent István szobra felé néz. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A Régi Városházához tartozó Kis Orbán-ház mögötti parkot felszámolták, valamint kivágták a park és az utca fáit. Az eredetileg a parkban álló Mackós kutat a Sas utcai új tér közepére rakták vissza (mivel a parkot beszántották és lefüvezték). Mint a friss felvételeinken is látszik, a Medgyessy Ferenc által alkotott állatfigura immár a Szent István-szoborral van szemben.

A Mackós kút a fakivágás előtti Sas utcai parkban. Fotók: © Debreceni Képeslapok / Vass Attila Tamás

Arról, hogy mi épült volna a szomszédos modern lakóház helyére, itt írtunk. Érdekesség továbbá, hogy a Sas utcai Macis kútnak a Budapest II. kerületi Nagy Imre téren található egy ikertestvére. Ezt és sok más debreceni mű távoli hasonmásait ebben az összeállításunkban mutattuk be.
Jó felfedezést Mindenkinek!

Fa (?) jelenleg ládákban van. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Medgyessy Ferenc kultikus szobra eredetileg a Kis Orbán-ház mögötti fák alatt volt. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A beszántott liget helyén gyep van, de korábban egy „inkubációs központ” itteni felhúzása volt tervben. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Sas utcai mélygarázs egyetlen kapuja az egyirányú(!) Kossuth utca felől, 2024. január 1-jén. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése