Keresés ebben a blogban

2024. január 18., csütörtök

Ma 110 éve szentelték fel az Árpád téri templomot

Debrecen egyik legkülönlegesebb gyülekezeti helye, az Árpád téri református templom a debreceni építész Vecsey Imre és a felesége, Bruckner Karolina adománya révén épülhetett meg a korábbi szarvaspiac, illetve „Csicsogó” területén. A neoromán–eklektikus stílusú templomot Tóásó Pál budapesti műépítész tervezte.

A felújított Árpád téri templom 2024 januárjában. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A gyülekezet honlapja szerint  alapkövet 1911. május 11-én helyezték le Dicsőffy József lelkész szolgálatával. A kivitelezést a budapesti Koch Rudolf és Kallós Adolf végezték. A kőfaragványokat az erdőbényei Bech Sámuel, a szobrászati díszítő elemeket a debreceni Somogyi Sándor alkotta meg.

Az Árpád téri templom a 2015-ben elkezdett felújítása előtt, egy havas napon. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A padokat, szószéket, úrasztalát, karzatokat az egri Pavlovics Lajos, a toronyórákat Kónya László, a kéttonás harangot a kisgejőci Egry Ferenc készítette. 1912. XII. 15-re a pécsi Angster József cége elkészítette a pneumatikus táskaládás, ékfúvókás orgonát, melyet e napon szólaltattak meg először.

Móka az Árpád téri templomnál, a háttérben 6-os villamossal.
Fotó: Fortepan / Chuckyeager tumblr, 1961

A templomot 1914. január 18-án szentelték fel, az első lelkipásztor Zih Sándor volt.

Az Árpád téri templom a 2015-ben megkezdett renoválása első üteme idején. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Az Árpád téri református gyülekezeti hely renoválása 2015-től zajlott két ütemben. A templommal szemközti, egykori vendéglőről, a Szőlőskert Étteremről ebben a cikkünkben írtunk, a hajdani 6-os villamosok története pedig erre az összeállításra látogatva olvasható régi képekkel.

A felújított Árpád téri templom látványa az egyetem felől.  Fotó: © Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A macskaköves Árpád tér 1953-ban. Fotó: Fortepan, Nagy Gyula

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése