Keresés ebben a blogban

2024. január 18., csütörtök

Valami nagyon nem stimmel ezen a 80 évvel ezelőtti debreceni képeslapon. Észreveszed, hogy mi a baj vele?

Debrecen fő jelképével, a Nagytemplommal és a belvárossal is megesik olykor az a csúfság, hogy fordítva, tükörállásban szerepel lapokon. A lenti üdvözlőkártyán látszólag minden rendben, és egy békés, bárányfelhős délelőttön készülhetett a II. világháború előtt.

Egy szokatlan elrendezésű városkép Debrecen belvárosáról. Kiadó: Barasits. Reprodukció: © Debreceni Képeslapok

Igen ám, de akkor a Kossuth-szobor miért nem a Nagytemplom jobb oldalán található, hanem a túlvégénél, a Kereskedelmi Akadémia felől? És mit keres ott a püspöki palota is, ahelyett, hogy a Hatvan utca felől látnánk? Hatvan utca helyén a Református Főgimnázium és az Uránia Mozi palotái magasodnak, viszont az ő eredeti felüket a Református Kollégium foglalja el. Mindennek a tetejébe a Nagytemplom se a Csapó utca felé fordul, hanem inkább a Széchenyi utca felé... Egy szó, mint száz, itt is valami fatális nyomdatechnikai hibának / vétségnek lett áldozata az amúgy remek felvétel, s ezáltal pedig a bolondját járatták a debreceniekkel és a városba látogatókkal is.

Ilyennek kellene lennie a fotónak helyes állásban. Reprodukció: © Debreceni Képeslapok

Vagy mégsem, hiszen a lap forgalomba került, és a jámbor cívisek a mellékelt ábra szerint még fizettek is érte. Az efféle hibás képeslapokért manapság már vagyonokat is elkérnek, ahogy a bélyegek esetében se ritka az ilyesmi. Olyannyira, hogy hasonló kártyát hatezer forintért is szoktak árulni a börzéken. Barasits „jóvoltából” kiadott kártyát 1945. október 16-án szövegezte meg egy bizonyos Sanyi, aki Tiszacsegére küldte sorait „Nagys. Vigh Margitka III. polg. Isk. tanuló” részére. Levelében a férfiú elnézést kért a kis hölgytől, amiért régen jelentkezett, és ezt azzal indokolta, hogy szokatlan volt neki a nagy város. Nos, nekünk is elég szokatlan a város látványa egy ilyen fotón...


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

1 megjegyzés:

  1. Ez a kép fordított állású, bal oldalon van a Kálvin-tér, jobb oldalon a Hatvan utca...

    VálaszTörlés