Keresés ebben a blogban

2024. január 7., vasárnap

A Szent Anna utca, a művészház és a belváros 1924-ben, az olajütő, Széchenyi utca, híres polgárok 15 régi képével


A Debreceni Műpártoló Egyesület 1901 és 1946 között működött. Erről az időszakról rendezett gazdag kiállítást korábban a Benedek-könyvtár és a helytörténeti fotótár, s ebből az anyagból válogatunk most.


A műpártoló egyesület által létrehozott, első vidéki művészházat olyan neves alkotók alapították, mint Dienes János, Holló László, Toroczkay Oszvald és Gáborjáni Szabó Kálmán stb. Az épület közel volt a Piac-sarki, híres Arany Angyal Gyógyszertárhoz is.


A művészház 1924. december 14-én nyílt meg a Szent Anna utca 5. szám alatti épület panorámaablakos, tetővilágításos emeleti részén, ahol korábban a ,,Gondy és Egey"-féle műintézet működött (lásd a címlapképünk nyíllal jelölt részén). Sajnos pont ez a ház már nincsen meg, ma ilyen szemből az utcakép a 9. és a 7. számú épületeknél:

A Szent Anna utca mai képe, már a művészház nélkül. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Íme még egy kiváló képeslap a Szent Anna utcai helyszínről, a Batthyány utcai torkolat felől:


A pazar tárlaton az egyesületet és a művészházat létrehozó alkotók műveiből is nagyszerű másolatokat csodálhattunk meg.


Dobi Oláh István 1936-os, Széchenyi utcai képe már szinte hihetetlenül fantasztikus, hiszen manapság alig van részünk igazi nagy, havas telekben, a régi épületekről már nem is beszélve.

A téli Széchenyi utca 1936-ban, Dobi Oláh István rajzán

A különleges kompozíciókon kívül gyönyörű képeslapok is szerepeltek a falakon...


Ez pedig egy egészen rendkívüli alkotás az Olajütőről:


A ritkán bemutatott témák mellett a Református Kollégium árkádsorához is bepillanthatunk.


A kiállításon megismerhető az egykori Városkultura című magazin is, melynek 1932. március 10-i címlapján a debreceni Nagytemplom pompázott.


Az összeállításban az egyesület tagjairól is különleges fotográfiák lepték meg a látogatókat.


Itt megismételjük a cikk első reprodukcióját, immár teljes méretben. A Szent Anna Székesegyház története pedig idekattintva csodálható meg sok fotóval, amelyeket Ti küldtetek.




Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Debreceni Műpártoló Egyesület alapító és rendes tagjainak 1923-as jegyzéke a Benedek-könyvtár tárlatán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése