Keresés ebben a blogban

2024. január 27., szombat

Amikor még az Adyn és a Csapón volt a nagyvásár

Debrecenben a Mihály-napi nagyvásárok a Böszörményi úton zajlanak (igaz, mostanában sajnos több is elmaradt), s a Debreceni Közterület Felügyelet már arról is tájékoztatott a honlapján, hogy a következő Debreceni Országos Tavaszi Kirakodóvásár 2024. május 11–12-én lesz a megszokott helyen. Korábban sokáig teljesen más helyszínek adtak otthont ezeknek az újkori debreceni forgatagoknak. Hol és mikor lehettek az első tavaszi és őszi kirakodóvásáraink? Ezt foglaljuk össze a mostani összeállításunkban a korabeli sajtóban végzett kutatásunk eredményeként.

A 2023 májusi nagyvásár jelenete a Böszörményi úton. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Eszerint az első újkori debreceni nagyvásár 1980. május 31-én és június 1-jén zajlott, mégpedig a nagyerdei Ady úton. Ez kiváló helyszínnek bizonyult abból a szempontból, hogy ott volt a csónakázó, az állatkert, a stadion és a vidámpark, akárcsak az Újvigadó is. Amiatt azonban nem lehetett ezen a helyszínen folytatni, hogy a tömeg miatt súlyos károkat szenvedett a Nagyerdő. Végül az utolsó nagyvásár 1985. október 5-én és 6-án volt az Ady úton. Erről a helyszínről és a többiről is elmondható, hogy sok terméket még a boltinál olcsóbban lehetett beszerezni, és a hagyományos kézműves portékék jellemezték a kínálatot. A látogatókat körhinta, céllövölde, mosdó és büfépavilonok is szolgálták.

Régi Mihály-napi nagyvásár az Ady úton. Fotó: Hajdú-bihari Napló

A következő, 1986 májusi nagyvásár forgataga már a Csapó utcán hömpölyöghetett a Tóthfalusi tér (mai Dósa nádor tér) és a Rákóczi–Burgundia utca között. Hamarosan ez a helyszín is tarthatatlannak bizonyult, például a lezárások miatt. A Csapó utcán 1988 októberében volt az utolsó Mihály-napi nagyvásár.

Régi Mihály-napi nagyvásár a Csapó–Burgundia utca környékén. Fotó: Hajdú-bihari Napló

Aztán pedig beköszöntött a Böszörményi úti korszak: 1989 májusa óta ott és a környező utcákban zajlanak a tavaszi és az őszi Mihály-napi nagyvásárok. Sokak bánatára (és sokak örömére) az utóbbi években több is elmaradt, hol a Covid, hol más miatt, így történetesen a 2023 őszi nagyvásárt se rendezik meg. Olyannyira, hogy az önkormányzat ismét új helyszínt keres a nagyvásároknak.

A 2023 májusi nagyvásár jelenete a Böszörményi úton. Fotó: © Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Régi Mihály-napi nagyvásár az Ady úton. Fotó: Hajdú-bihari Napló

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése