Keresés ebben a blogban

2024. január 31., szerda

A Medgyessy sétány romosan is szép elhagyott villája, amit már elkezdett visszavenni magának a természet

A Medgyessy sétány 1. szám alatti romos villa főhomlokzata 2024. január 25-én. Fotó© Debreceni Képeslapok

Debrecenben a nagyerdei Medgyessy sétányon eredetileg három városi bérnyaraló és egy erdészház pompázott. Ezek közül a Pálma felőli épület – akárcsak a 3. szám alatti társa – évek óta üres és egyre romosabb. Ezúttal 2024. január 25-én, valamint 2023. november 16-án ezt a házat örökítettük meg a most megosztott videónkban, valamint az összeállítás képein. Fotók, videó© Debreceni Képeslapok

A Medgyessy sétány 1. szám alatti épület, miként a többi is ezen a soron, az utóbbi évtizedekben önkormányzati bérlakás volt, s itt is több család élt.

A Medgyessy sétány 1. szám alatti romos villa főhomlokzata 2023 őszén. Fotó© Debreceni Képeslapok

A Régi Vigadó felőli erdészház helyén hotel és étterem működik, a 2. szám alatti épületet rendbetették és irodák találhatók benne. Mint fent írtuk, a 3. szám alattin kívül az 1. szám alatti villa is évek óta lakatlan és egyre lepusztultabb. 

A Medgyessy sétány 1. szám alatti romos villa déli homlokzata 2023. november 16-án. Fotó© Debreceni Képeslapok

A takaros emeletes épületnek egyebek mellett nagyon szép faragott ablakkeretei és homlokzatdíszei vannak, ugyanakkor például díszes erkély és két lépcső is szolgálta a lakóit.

A természet így veszi vissza a Medgyessy sétány 1. szám alatti villát (2023. november 16-i kép). Fotó© Debreceni Képeslapok

A lépcsők ma már nagyon rossz állapotban vannak, és az egyiket az ottani ajtóval együtt teljesen be is nőtték a növények. Korábban sajnos ebbe a házba is „divat” volt bemászni és bent fotózkodni, úgyhogy azt is mondhatjuk, hogy a természet immár elkezdte visszavenni azt, ami mindig is az övé volt. Körbefonja repkénnyel, borostyánnal a házat, így védekezve a kéretlen látogatók ellen.

A Medgyessy sétány 1. szám alatti, egykori városi bérnyaraló még látható, de egyre romosabb lépcsője 2023. november 16-án.
Fotók, videó
© Debreceni Képeslapok

A megoldás azonban persze nem ez, hanem a mielőbbi renoválás és hasznosítás! Erre várnak sokan a szemközti Leveles Csárdát illetőein is – a 2024. január 25-i látogatásunkon is láthattuk, hogy itt elkezdődött a rendbetétel, hiszen kitakarították az udvarát, lefestették a kerítés oszlopait, és kicserélték a léceit (lásd az utolsó felvételünkön).

Az előző jelenetben látható épületrész az ellenkező irányból (Pálma felől) megörökítve. Fotó© Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A kitisztított udvarú, lefestett kerítésfalú és kicserélt kerítéslécű Leveles Csárda 2024. január 25-én. Fotó© Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése