Keresés ebben a blogban

2024. január 16., kedd

A Csapó utca a Dollárház előtt, csillag a színházon, nyüzsgés, tuják a főutcán – élet Debrecenben, 1954-ben

A Csapó utca eleje a Tóthfalusi térnél, 1954-ben. Fotó: Fortepan

Debrecen 70 esztendővel ezelőtti életére csodálkozhatunk rá a Fortepan cívisvárosi képei között. Az 1954-es válogatás első felvételén a Csapó utca elejét láthatjuk, amikor még természetesen nem épült meg a Dollárház. Látható viszont a 6-os villamos sínpárja, s a Wolff-palota földszintén bolt volt.

A Vörös Hadsereg útja 1954-ben, az Aranybikánál. Fotó: Fortepan / Gyöngyi

A fenti gyönyörű fotón az Aranybika Szálloda környékének nyüzsgő életén ámuldozhatunk (a hotel előtt egy 5-ös villamos várakozik), és hasonló jelenet tárul fel a követkető képen is, amely a Kistemplom környezetét örökítette meg.

A Kistemplom környéke 1954-ben, amikor még a főutca közepén is fák és padok voltak. Fotó: Fortepan / Gyöngyi

Az 1954-ben még tanácsháza nevű, ma Régi Városháza előtt is szívesen készítettek csoportképet a Debrecenben járók. A szekundabarlangba ők se álltak be.

Kirándulócsoport a városházi szekundabarlang előtt, 1954-ben. Fotó: Fortepan

Akkoriban szinte minden középületen vörös csillag volt – így a Csokonai Színházon is.

A vörös csillagos Csokonai Színház 1954-ben. Fotó: Fortepan / Gyöngyi

Nagyon szép volt 1954-ben a Déri Múzeum is, ahol akkoriban még csak az Ecce Homo! című képet lehetett megtekinteni a Krisztus-trilógiából. A következő fotókon a klinikára látogatunk, valamint az akkori Béke útja (mai Szent Anna utca) és Vörös Hadsereg útja (mai Piac utca) sarkára. A képen az akkori megyeháza látható, amiben a híres átfordulós lift működik.

A Déri Múzeum 1954-ben, a Déri tér parkja felől. Fotó: Fortepan / Gyöngyi

Debrecen 1974-es arca ebben az öszeállításban eleveníthető fel, az 1964-es Debrecen képeiért pedig látogass ide. Kellemes időutazást Mindenkinek!

Újszülött 1954-ben, a nagyerdei klinikán. Fotó: Fortepan

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Kirándulócsoport a Béke és a Vörös Hadsereg útja sarkán. Fotó: Fortepan

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése