Keresés ebben a blogban

2024. január 24., szerda

Az 1963-as Debrecen a főtéri szökőkút, 5-ös tuja, Bika, épülő Kálvin tér, Kossuth utcai forgalom... retro képein

Debrecen főtere 1963-ban az Aranybikánál, az előtérben a Zsolnay-szökőkút és egy 5-ös villamos. Fotó: Fortepan / Artfókusz

Debrecen 1963-as életére csodálkozhatunk rá azoknak a lélegzetelállító fekete-fehér felvételeknek a segítségével, amiket a Fortepan cívisvárosi kollekciója közölt az Artfókusz jóvoltából. Ebből válogatva, elsőként a megyeszékhely főtere tárul fel a Hotel Aranybikánál, ami előtt a Zsolnay-szökőkút, valamint egy 5-ös villamos ismerhető fel. A 2. fotó a Kossuth utca életét örökítette meg a Csokonai Színháznál, ahol akkor többek között a Kékszakállú herceg várát, valamint a Háború és békét játszották. Középen a segélyező egylet palotája, bal szélen pedig a Kis Orbán-ház látszik.

A debreceni Kossuth utca 1963-ban a Csokonai Színháznál és a segélyező egylet palotájánál. Fotó: Fortepan / Artfókusz

Az alábbi jelenet az 1963-as Kálvin teret adja vissza. Akkor épült a kis patikaépület helyére emelt lakóház, amit Mikolás Tibor tervezett, és a következő évben adták át. Mellette az egykori Uránia Mozgó nevű mozi szép palotája magasodik, amiben akkor már a Hungária Film- és Kamaraszínház működött. A palota csúcsos tetejét sajnos később lebontották, és laposra építették át. 

A debreceni Kálvin tér Darabos utcai részén épülő Mikolás-lakóház és a Hungária kamaraszínház 1963-ban. Fotó: Fortepan / Artfókusz

Válogatásunk végén visszatérünk a Kossuth utcára, ahol 1963-ban a fotó tanúsága szerint MÁVAUT-buszmegálló volt a Régi Városháza (akkor tanácsháza) mellett. A pazar fotón a Kistemplomban, valamint a takarékpénztári palotában is gyönyörködhetünk!

A Kossuth utca eleje a Kistemplomnál, 1963-ban. Fotó: Fortepan / Artfókusz


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése