Keresés ebben a blogban

2024. január 31., szerda

Régi angol sorházak hangulata: a debreceni Kolónia utca

A Kolónia utca az egykori műhelytelepi iskola felől, 2024. január 30-án. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Debrecen egyik régi, mégis szép és egységes megjelenésű városrésze a Kolónia utca, ami a Műhelytelep nevű városrészben található a Faraktár utca mellett. Ezt a különleges környéket látogattuk meg 2024. január 30-án. Fotók: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

A Kolónia utca egyik régi szép lakóházának részlete (2024. január 30.). Fotó: © Debreceni Képeslapok

Az eredetileg Podolszky nevű utca nem véletlenül kapta a Kolónia nevet, ugyanis a szomszédos övezetben 1898-ban megnyílt vagongyár és járműjavító munkásainak megélhetését szolgálta. Ezek az ikerépületek az angol sorházakat idézik, nagyon szép téglaberakások, kerek és íves formájú ablakok is színesítik őket, ugyanakkor kertekkel is rendelkeznek. Nyilván, többükön átépítések, korszerűsítések, bővítések figyelhetők meg (miként például a Kolozsvári utcai Kádár-kockákon is), ám az utca így is őrzi a XX. század eleji hangulatát. Azt a stílust, amely az egyszerű dolgozóknak is pihenést, kényelmet, meghittséget és szépséget tudott nyújtani.

A Kolónia utca egyik régi szép lakóházának részlete (2024. január 30.). Fotó: © Debreceni Képeslapok

A MÁV-lakótelep számára a város 19 kat. holdnyi területet adott át (térítés ellenében), s 1911-ig összesen 27 épület, azokon belül 146 félkomfortos lakás készült, melyek átlagosan 40 lapméteresek. Ezekbe elsősorban sokgyerekes családok költözhettek, ugyanakkor a telepen tisztasági fürdő és iskola is létesült – olvasható a Kolónia utcáról a Debrecen utcanevei című, 1984-es könyvben –, később pedig a ma is működő vasutas művelődési ház, valamint a mára lebontott sporttelep is megnyílt a közelben.

A Kolónia utca régi szép lakóházainak jellegzetes tetőzete (korábbi felvétel). Fotó: © Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A gyári munkásoknak emelt Szent István templom a Faraktár utcán. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Kapcsolódó összeállításaink sok fotóval:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése