Keresés ebben a blogban

2024. január 8., hétfő

Az olajütő, ahol csak helyi fiú udvarolhatott + az Arany ember háza, Batthyány-sarki cukrászda, Mackós kút...

1957/58-as életkép az olajütőben sétáló fiúról. Fotó: © Lévay Éva

Debrecen múltjáról ismét sok érdekes és értékes képet kaptunk Kedves Olvasóinktól. Az első feltételt a hajdani olajütőről Lévay Éva csatolta, s egyúttal leírta: „Egyszerű, de összetertó emberek laktak ott. Kaput nemigen zárták. Volt olyan, hogy valakinek megjött a tüzelője, nem volt otthon. A szomszédok elkedték behordani. Idegennek nem volt tanácsos odavaló lánynak udvarolni, vagy csak úgy bemenni.” A következő képen már a debreceni főtér van, Judita Matyiovának köszönhetően.

Debrecen főtere napjainkban, a Nagytemplomból megörökítve. Fotó: © Judita Matyiová

A Piac utca híres-hírhedt épülete, az 59. szám alatti – napjainkban már letakart – Steinfeld-ház, valamint régi Bengáli villamos is szerepel a Bányai Sándortól legutóbb kapott felvételek között.

A Piac utca 59. szám alatti Steinfeld-ház, még a leponyvázása előtt. Fotó: © Bányai Sándor

Bengáli villamos roncsa a Salétrom utcai tömegközlekedési telepen. Fotó: © Bányai Sándor

Térjünk vissza a régmúltba! Varga Lajos az alábbi könyvrészletet mellékelte a Fazekas Mihályról szóló születésnapi összeállításunkhoz. Ugyanebben a témában a nagyerdei vidámpark Ludas Matyi-szobráról is kaptunk egy felvételt Nagy Zoltántól

Diószegi Sámuel és Fazekas Mihály fűvészkönyvének bevezető lapjai. Fotó: © Varga Lajos

Lúdas Matyi szobra a nagyerdei vidámparkban. Fotó: © Nagy Zoltán

Lúdas Matyival kapcsolatos a következő kép is. Ugyanis a Batthyány utca és a Szent Anna utca sarkán lévő, egykori Ludas Matyi Espresso épületében korábban Kiss Ernő cukrászdája működött. Az általa írt  füzet borítójának másolatát a család hozzátartozója, Győri Ildikó osztotta meg az olvasóinkkal. Az utolsó fotónkon a Mackós kút látható abból az időből, amikor még nem szüntették meg, és nem építették át a területét, ami alatt mélygarázst halakítottak ki.

Intelmek és trükkök gyűjteménye Kiss Ernő cukrásztól. Fotó: © Győri Ildikó

Olvasóifotó-összeállításunk előző részei itt csodálhatók meg. Kedves Olvasóinkat pedig továbbra is arra buzdítjuk, hogy archív és friss képeiket, témajavaslataikat küldjék el nekünk közzététel céljából a dkepeslapok@gmail.com címre vagy a Facebook-oldalunk idővonalára! Köszönjük szépen!

A Sas utcai park a megszüntetése előtt. Fotó: © Újvárosi Ildikó

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése