Keresés ebben a blogban

2024. január 16., kedd

Az 1969-es Debrecen gyönyörű színes retro képeken

Az Új élet parki lakótelep 1969-ben. Fotó: Debrecen M. J. Város Tanácsa / Vencsellei István

Debrecen felszabadulásának 25. évfordulója alkalmából anno pazar helytörténeti album jelent meg a cívisvárosról. Tekintsd meg képválogatásunkat és az alábbi galériánkat az 1969-es Debrecenről!


A 6 ezer példányban elkészített könyvet az MSZMP Debreceni Városi Bizottsága és Debrecen M. J. Város Tanácsa adta ki. A fényképeket Vencsellei István készítette, és Taar Ferenc szerkesztette.

A Csokonai Színház 1969-ben. Fotó: Debrecen M. J. Város Tanácsa / Vencsellei István

A képeken megidézzük az 55 évvel ezelőtti Csokonai Színházat és természetesen a Déri Múzeumot is. Bemutatkozott a nagyerdei szociális otthon és az orvospalota is.

A Déri téri park és a Déri Múzeum 1969-ben. Fotó: Debrecen M. J. Város Tanácsa / Vencsellei István

Az Új Debrecen született című képeskönyv alapján összeállított csokor ugyanakkor életre kelti az 1969-es Művész Espressot, a „Proletár” szobrot, az Új élet parki lakótelepet, valamint az új Petőfi teret, a Hámán Kató útját, a nagyerdei TSZ-üdülőt és szabadtéri színpadot is.

A Petőfi téri zsinagóga helyére épített szalagház 1969-ben. Fotó: Debrecen M. J. Város Tanácsa / Vencsellei István

Gyönyörű képek őrzik a Dobozi lakótelep, további a Kohászüdülő múltját is. Retro ez a javából, az „emberarcú szocializmus” idejéből!

A Dobozi lakótelepi bölcsőde 1969-ben. Fotó: Debrecen M. J. Város Tanácsa / Vencsellei István

DBKL

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A nagyerdi Kohászüdülő 1969-ben. Fotó: Debrecen M. J. Város Tanácsa / Vencsellei István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése